sâmbătă, 18 mai 2013

Adevarul de langa noi.



     Am auzit recent un proverb arab care mi-a placut mult: "cine spune un adevar, trebuie sa aiba un cal foarte bun, ca sa poata fugi imediat, cat mai departe..." Din pacate, acest proverb ni s-ar potrivi si noua, pentru ca pe plaiurile noastre mioritice sunt putini acei oameni care suporta sa li se spuna in fata cum stau lucrurile...

                                                   Da' inflamabili mai suntem!

     Flatarea, gadilarea vanitatii, minciuna, chiar grosiera, le sunt mult mai pe plac.Trebuie sa fii puternic pentru a accepta ca nu esti perfect, chiar daca ai ajuns sa realizezi niste lucruri, pe bune, si ocupi o pozitie importanta. E mai greu insa sa-ti pastrezi luciditatea, simtul critic, autoevaluarea. In jurul tau roiesc tot soiul de "yesmani" interesati, lingusitori, care-ti prezinta realitatea deformat. Ca, vorba aia, daca ai ajuns important, nu mai ai timp de fleacuri, te apuca un soi de megalomanie si crezi ca pamantul se invarteste dupa tine. Ceea ce este ridicol, dar unii nu mai au acest simt, l-au pierdut definitiv. Se inflameaza din te miri ce, dau declaratii, comunicate, nu admit nimic care vine din alta parte decat aceea pe care o controleaza. Asta e - vor control absolute... Si atunci unde este este pluralitatea, dialogul de idei, toleranta? Si simtul umorului, la urma urmei? Chiar totul a devenit politic si subiect de vindicta, de rafuieli? O vorba spusa in gluma, cu buna intentie, este distorsionata, atrage procese de intentie. Urmeaza proteste, amenintari, infatisari la tribunale, da avem treaba, nu gluma! Si, de cele mai multe ori, totul se incheie cu faimosul pupat in Piata Revolutiei. Ca asta-i specificul nostru, mult zgomot pentru nimic. In timp ce probleme adevarate, grave, asteapta sa fie recunoscute, privite in fata si rezolvate. Dar asta cere efort, concentrare, seriozitate, pe cand sa faci tevatura, scandal, nu! Si nici nu pare nimeni interesat sa observe si lucrurile bune, pozitive, pentru ca, se stie, raul e mai spectaculos, trezeste curiozitatea, atragand multravnitul rating. Oamenii se grabesc sa-si dea cu parerea, dar arareori judeca, isi pun la treaba ratiunea. 


       Oare am ajuns sa traim in minciuna fara se ne pese de adevar , ipocrizia si credinta in lucruri desarte sa fie mai presus de orice este frumos , sa calcam in picioare chiar si ultima urma de demnitate care ne-a mai ramas , atunci ne meritam aceasta soarta trista .
  

          Viata este totusi prea scurta , haideti ca impreuna sa o facem un pic mai frumoasa .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu